Móda v kuchyni aneb jaký kuchařský rondon vybrat a proč

Móda v kuchyni aneb jaký kuchařský rondon vybrat a proč

Před kuchaři a kuchařkami stojí velký úkol. Připravit chutná jídla co nejrychleji, nejlépe a v nelehkých podmínkách. Prskání oleje, horko a vlhko vyžadují řešení, která tomu alespoň trochu ulehčí. Od prvního kuchařského oblečení se to dnešní trochu liší. Během let se vychytalo tak, aby bylo co nejvíce praktické. Projdeme si spolu historii rondonu, zjistíme, které materiály a barvy oblečení pro kuchaře vedou, a proč tomu tak je.

 

Jak vznikl rondon a první kuchařské oblečení

 

Na fotografii se píše rok 1822. A na ní je francouzský kuchař Marie-Antoine Careme. Na sobě má vysokou bílou čepici, kabátek a černo-bílé kalhoty. Tato kulinářská celebrita se zasloužila o lahodný a ikonický bešamel, který známe dodnes. Careme tenkrát vařil pro Napoleona a cara Alexandra I. Zatímco čepice (toque blanche) se v kuchyních vyjímala od 16. století, samotné rozšíření rondonů se událo až o 56 let později, co si jeden z nich Careme oblékl. 

 

Z hlediska barev měli kuchaři celkem jasno. Při pohledu do historie vedla právě bílá barva. Propůjčovala jim totiž moc, sílu, čistotu a dokonalost.

 

Dnes vidíme, že kuchaři nosí různé styly a barvy rondonů podle typu kuchyně a kulinářského stylu, který reprezentují. Moderní rondony jsou často vyrobené z pohodlných a prodyšných materiálů, které kuchařům umožňují pracovat s lehkostí a pohodlím.

Proč je rondon důležitý a jaký má význam

Rondon je vlastně kuchařská vesta (blůza či košile), která se obléká na tričko. Jeho význam spočívá v ochraně pokožky před popálením nebo jiným zraněním (rozpálený olej má až 190 °C). Zároveň takový oděv reprezentuje samotného kuchaře, jeho práci a profesionalitu. O to honosněji by měl vypadat, pokud kuchař vystupuje přímo před hosty.

Jaké trendy jsou v televizi, na soutěžích a v kuchyních?

S popularizací vaření v televizi a kulinářských soutěží jste si mohli všimnout nových trendů oblečení pro kuchaře. Nosí moderní, stylizované kuchařské rondony, které zdůrazňují jejich osobnost a profesionální přístup k vaření. Barvy jsou variabilní záležitostí, ačkoli volí podle praktičnosti. Například bílá zůstává tradičním výběrem pro pekaře, protože na tmavé by šlo vidět znečištění od mouky. Zatímco top kuchyně často volí elegantní černé nebo jiné odstíny, které odrážejí moderní vkus a identitu značky. 

 

V posledních letech si kuchaři mohou své rondony navíc vylepšit vychytávkami, jako jsou potisky a výšivky s logy restaurace nebo osobními motivy kuchařů. Tyto detaily přidávají na kreativitě a individualitě.

Jaký materiál rondonu je nejlepší?

 

Kvalitní a prodyšný materiál je nejdůležitější. A to nejen proto, abyste se při vaření dobře cítili, ale aby vám poskytl i dostatečnou ochranu.

 
  • 100% bavlna. Rondony ze 100% bavlny jsou příjemné na nošení a poskytují dostatečnou ochranu. Nevýhodou je mačkavost materiálu, ulpívání pachů a nižší savost potu.
  • Směs bavlny a polyesteru. Nejčastější poměr je 65% polyester a 35% bavlna. Polyester zajišťuje větší savost a menší mačkavost materiálu.
  • Mikrovlákno. Velmi jemná syntetická příze. Tento materiál se těší velké oblibě. Je velmi lehký, rondon nejde skoro cítit, nemačká se a není ho třeba žehlit. Většinou je i voděodolný a neabsorbuje pachy. 
  • Tencel (lyocell). Materiál z organických vláken rozdrceného dřeva získaného z rychlerostoucích eukalyptů, které se pěstují na plantážích bez použití pesticidů a hnojiv. Jeho vlastnostmi je výborné odpařování přebytečné vlhkosti a udržování optimální tělesné teploty. Jeho nošení je velmi příjemné, protože má chladivý účinek. 

A co barvy, detaily?

Tradiční bílé rondony, které byly standardem, se už dneska nahrazují různými barvami a vzory. Nezávisí přitom jen na estetických preferencí kuchaře, ale snahou je především zvýšit komfort a funkčnost kuchařského oblečení.

 

Do popředí se dostávají tmavé barvy, a to nejen kvůli menší viditelnosti zašpinění. Ale především i kvůli jisté eleganci, která z těchto barev plyne. Závisí také na daném podniku, ve kterém pracujete. Pokud máte určité brandové barvy, má význam se jich držet. 

 

Barvy však není to jediné, co se dá na rondonu vybrat. Existují i vzorované rondony, které na pracovišti navodí určitý typ vtipu nebo vyjádří osobnost a zájmy kuchaře. Vzorky byly atraktivní už před dávnem u francouzských kuchařů. Výše postavení kuchaři měli sice černé kalhoty, ale černo-bílé kalhoty s kostičkami nosili převážně začátečníci. Nápadný vzor totiž skryl každý nedostatek a zašpinění.

 

Volit lze i mezi střihy dámských a pánských rondonů. Dámské rondony jsou více projmuté a zvýrazňují ženské křivky, zatímco ty pánské mají střih rovný.

 

Na popularitě rostou také výložky a lemy umístěné na rameni (rondon se sedlem), rukávech, kapse nebo límci. To přináší možnost, jak rondon udělat více zajímavým.

Knoflíky nebo druky. Co je lepší?

Knoflíky jsou klasickým doplňkem rondonu. Buďto jsou v jedné nebo dvou řadách (podle toho jednořadé a dvouřadé). Knoflíky s tvarem připomínající houbu jsou podobné manžetovým knoflíkům. Jejich výhodou je unikátnost designu a různé barevné variace včetně provedení s obrázky. Jako nevýhoda je zase nutnost knoflíky před praním z rondonu odstranit a po praní nasadit zpátky.

 

Druky naopak není potřeba před praním z rondonu sundat. Zároveň rondon na druky působí elegantně, protože má zapínání většinou skryté. 

Jednořadý nebo dvouřadý

Závisí opět na vašich preferencích. Dáte-li na jednoduchost, oceníte jednořadý košilový střih. Na druhou stranu dvouřadý rondon má honosnější vzhled. A výhoda plyne i z možnosti skrýt ušpinění tak, že si knoflíky zapnete na opačnou stranu.


 
Odeslat článek známému   Vytisknout