Vyberte si oblečení pro sommeliéry, které v sobě snoubí eleganci a praktičnost

Vyberte si oblečení pro sommeliéry, které v sobě snoubí eleganci a praktičnost

Rulandské modré, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský. Víno je jejich denním chlebem a přesto se těší své střízlivosti. Být sommeliérem je kreativní profese, u které je potřeba využívat nejen mozek, ale také oči, nos a ústa. Kromě důmyslných pomůcek musí každý takový profesionál navenek prezentovat sebe i podnik. A nejen to. Oblečení pro sommeliéry musí být pohodlné a funkční. Jak si s ohledem na tyto aspekty vybrat?

 

Oblečení pro sommeliéry odráží jedinečnost a originalitu profese

Oblečení pro sommeliéry je odrazem osobnosti a dovedností tohoto exkluzivního řemesla. Při výběru té správné uniformy je nutné dbát na každý detail. A abychom věděli, jak si s výběrem poradit, je nejlepší pod pokličku této profese trochu nahlédnout.

Co dělá sommeliér?

Pod názvem sommeliér si každý z nás představí jednoduše experta na víno. Tato profese je ale mnohem více pestřejší. Kromě toho, že víno degustuje a hodnotí, podílí se na tvorbě vinného lístku a pečuje o vinný sklep. V jeho kompetenci je úzká spolupráce se šéfkuchařem, se kterým vytváří restaurační menu. Přichází také i do úzkého kontaktu s hosty restaurace a radí jim s výběrem vína, nápojů a doporučuje vhodnou kombinaci s jídly. To je důvod, proč by jeho vzhled měl být reprezentativní.

 

 

Cesta, jak se stát sommeliérem, je dlouhá. A to zejména, pokud stojí o certifikát. K pokročilejší úrovni se dá dostat po letech. Jeho znalosti z profese jsou těžce získané, ale poté se jim otevírají dveře k široké škále pracovních příležitostí. S tím se pojí různé nároky na dress code. Liší se v rámci jednotlivých podniků v gastronomickém i hotelovém průmyslu.

Jak vypadá klasická sestava oblečení pro sommeliéry?

  • Vesta –  černá, případně tmavě modrá či šedá.
  • Košile – obvykle bílá. Dodává profesionální vzhled a s ostatními částmi oděvu, které jsou tmavé, vytváří kýžený kontrast.
  • Kravata nebo motýlek – vkusný doplněk mužského pohlaví, který dotváří formální dojem.
  • Zástěra sommeliér – výborná alternativa smokingu s nádechem casual stylu.
  • Kalhoty – černé nebo tmavě šedé, které ladí s vestou nebo smokingem. 
  • Sukně – dámy, sommeliérky, vypadají elegantně v tmavých odstínech sukně v kombinaci s tmavými silonovými punčochami. 
  • Lakované boty – nejlépe tmavé polobotky s vysokým leskem. 

Košile – důležitý prvek profesionálního vzhledu

Košile je důležitá součást sommeliérské uniformy. Vybrat si správný střih a kvalitní materiál je zásadní. Záleží také na tom, aby sommeliér vynikal svou elegancí a zároveň si při své práci užíval maximálního pohodlí. Žádný z oděvů by neměl tísnit, nepříjemně škrábat, omezovat v pohybu nebo být neprodyšný. 

 

S volbou ideální košile se pojí kvalita materiálů a vhodné barvy, které pomohou odrazit charakter a povahu sommeliéra. Výběrem vhodného materiálu, nebo jeho kombinace, docílíte nejen toho, že se bude váš zaměstnanec v košili příjemně cítit, ale také bude snadno udržovatelná, čistitelná a zachová si dokonalý vzhled za každých podmínek.

 

Bavlna. Patří mezi oblíbené materiály. Pyšní se vlastnostmi, jako je prodyšnost a odolnost. Bavlněná košile působí při kontaktu s pokožkou příjemně a dobře odvádí pot.

 

Bambus. Tento ekologický materiál při kontaktu s kůží působí velmi příjemně. Jeho předností je schopnost pohlcovat zápach, což je v gastronomii více než výhodné.

 

Mikrovlákno. Jemný a lehký materiál, který rychle schne, což je ocenitelné, pokud dojde k nečekanému polití vínem nebo jiným nápojem.

 

Hedvábí s polyesterem. Poskytuje luxusní vzhled ve spojení s jemností a lehkostí. Výhodou příměsi polyesteru je snadná údržba a trvanlivost materiálu.

 

Bavlna s polyesterem. Kombinuje příjemnou přírodní bavlnu a s ní spojenou prodyšnost a savost, spolu s vysokou odolností syntetického polyesteru. Takový materiál je nemačkavý, velmi snadno se žehlí a je stálobarevný.

 

Náš tip: Doporučit vám můžeme luxusní holandské košile značky Giovanni Capraro, které jsou z 55% bavlny a 45% polyesteru.

 

Vhodné barvy odrazí profesionální image

Barva košile je dalším klíčovým faktorem, který k profesionálnímu vzhledu sommeliéra přispívá.

 

Bílá je tradiční. Symbolizuje čistotu a noblesu. Svou oblibu má zejména u sommeliérů v prestižních restauracích nebo hotelových zařízeních, kteří mají na práci servis vína. 

 

Barvy jsou moderní. Černá košile je stále oblíbenou alternativou, protože uniformě dodává sofistikovaný a elegantní vzhled. Tmavší barvy jsou praktičtější, protože lépe skrývají případné skvrny od vína, které nejsou tolik viditelné. Šedé nebo pastelové odstíny košile dopřávají jemnou eleganci a osvěžují tradiční vzhled. 

 

Moderní, neokoukané a stylové jsou košile s decentními vzory. Ať už jde o výběr barvy, či vzorů, volte vždy s ohledem na individuální styl a osobnost sommeliéra. Stejně tak musí všechny části oděvu společně dokonale ladit a být co nejvíce identické s vaším brandem.

 

 

Smoking nebo zástěra? 

Zvolit klasický smoking nebo modernější zástěru? Smoking dodává noblesu a klasický vzhled, zatímco zástěra umožňuje téměř neomezenou kombinaci s dalšími kusy oblečení. Pro sommeliéra tak máte možnost vytvořit vlastní a neotřelý vzhled mnohem jednodušeji. Ale jak se mezi těmito kusy uniformy rozhodnout? Výběr vám usnadní tyto tipy:

Úroveň formálnosti

Do neformálního podniku s uvolněnou atmosférou se smělostí zvolte sommeliérskou zástěru, která je praktická, neboť chrání před politím a znečištěním. V případě nehody se tato svrchní část oděvu snadno a rychle vymění. Zástěry jsou navíc naproti smokingům nenáročné na údržbu a čištění. Je váš podnik naopak luxusní, noblesní a formální? Pak o smokingu pouvažujte.

 

Sommeliérská zástěra černá pánská i dámská

Teplota a klima pracovního prostředí 

Pokud pracujete v teplém klimatu nebo v místě s vysokou vlhkostí, je zástěra rozhodně pohodlnější volbou. Je lehčí a tenčí, tudíž v ní není tak teplo jako ve smokingu. Navíc ji lze výborně kombinovat i s krátkým rukávem. 

Osobní styl a image

Dopřejte svým zaměstnancům to nejlepší, aby se i oni cítili jako profíci a měli pocit, že váš podnik reprezentují. Propojte vizuální identitu vašeho podniku spolu s vytříbeným a osobitým stylem vašeho sommeliéra.

Dress code zaměstnavatele

Máte ve svém zaměstnání přesně stanovené směrnice ohledně vašeho dress code? Pak se nic nedá dělat jiného, než se těmto požadavkům podřídit.


Hybridní řešení

Zvolit styl, který je mírně formální je jednoduché. Například zástěra spolu s košilí, vestou a kravatou nabídne nejen praktičnost, ale též profesionální a moderní vzhled. 


V kvalitě buďte bezkompromisní 

S volbou kvalitních materiálů oblečení pro obslužný personál se pojí důležité vlastnosti, které by tento oděv měl splňovat. Zejména odolnost vůči vylití nápoje, když dojde k jeho potřísnění. Kapičky po oblečení stečou a zůstane bez úhony. Čistota je v tomto oboru nezbytná, proto musí být oblečení snadno udržovatelné, odolné a pokud možno z nemačkavých materiálů.


Nezapomeňte na praktické kapsy na pomůcky 

Pro sommeliéra jsou kapsy v uniformě nezbytné. Velké a prostorné kapsy umožňují snadný a rychlý přístup ke kelímkům, ochutnávkovým skleničkám a dalším nezbytným pomůckám. Pohodlné uskladnění profesionálního vybavení zvýší efektivitu a pohodlí při jeho práci.

 

Pamatujte, že práce sommeliéra je jako dirigent, který vede orchestr k dokonalému výkonu. Jeho reputace a autorita zní ve zvuku šampaňského. Pro hosty je pastvou pro oči. Sledují každý jeho pohyb. A nejen to. Všímají si na něm každého detailu. I toho nejmenšího knoflíčku. 

 
Odeslat článek známému   Vytisknout