Oblečení pro číšníky a servírky aneb jak jej využít jako vizitku vašeho gastropodniku

Oblečení pro číšníky a servírky aneb jak jej využít jako vizitku vašeho gastropodniku

I pracovní oděvy v gastronomii musí být funkční a pohodlné. Mimo to kvalitní a plnit ochrannou funkci. Co je při výběru oblečení pro číšníky a servírky směrodatné? Jestli se ptáte, zda se tím vůbec zaměstnávat, říkáme ano. Protože první, s kým přichází váš klient do kontaktu, je právě servírka nebo číšník. Poradíme vám, jak moudrým výběrem pomůžete nejen svým zaměstnancům, ale i své značce.

 

Proč tedy oblečení pro číšníky a servírky řešit?

Není to jedno? Prostě stačí zkombinovat adekvátní kusy oblečení a je to. Hlavně vypadat reprezentativně. A tady je zádrhel číslo jedna. Což máte jistotu, že si váš zaměstnanec přinese předpokládaný kousek oblečení? A bude váš gastro podnik dostatečně reprezentovat?

Vizuální stránka a reprezentace je podstatná. Ale stejně tak je významný zádrhel číslo dvě, kterým je bezpečnost vašeho personálu. Horká jídla a nápoje, ostré příbory nebo střepy nádobí. S těmito nástrami se musí oblečení zkrátka poprat. Vytvořit adekvátní ochranu a posloužit prakticky (zádrhel tři).

Třeba tak, že při polití se kapky do oděvu neabsorbují nebo, že se bude váš personál v pracovním oblečení cítit příjemně. Jak tyto zádrhely překonat? S běžným oblečením nelze!

 

Rondon, zástěra, vestička

Jak si představujete váš podnik? Pro jakou cílovou skupinu jej tvoříte? Jakým stylem se zákazníky komunikujete? Oblečení pro váš gastro personál by měl odpovídat stylu vašeho brandu. Komunikujete uvolněně a přátelsky? Nedělejte ze svého personálu zbytečné kravaťáky. Najděte uvolněný a reprezentativní styl pracovního oblečení pro číšníky i servírky.

Položte si otázku, jak by se váš klient cítil nejlépe? Neuvádějte ho do zbytečných rozpaků nadbytkem luxusu. Pokud je to ale zapotřebí, vaše restaurace vaří luxusní jídla a prezentuje význačné kuchaře, dopřejte i svým zaměstnancům srovnatelnou prestiž.

Na oblečení vašeho ceněného personálu máte možnost ukázat svou identitu. Číšníci a servírky jsou první, koho při vstupu do restaurace, kavárny nebo bistra váš zákazník uvidí. A kromě jejich úsměvu si všimne, jak vypadají (co mají na sobě).

 

Jaké kousky oblečení by v šatníku číšníka či servírky neměly chybět?

Košile

Košile nebo číšnický rondon. S dlouhými rukávy mluví k zákazníkům konzervativním způsobem. Bílá barva přidá na luxusu a formálnosti. Krátké rukávy dodávají pohodlí. A ještě pohodlnější a neformální jsou polokošile.

Zástěra

Pásové a laclové. Krátké i delší. Krajkové nebo gastro zástěry s koženými lacly. Jaké si vybrat? Záleží opět především na funkčnosti. Chrání před politím nebo ušpiněním. Zástěrou chráníte celý oděv. A výhoda? V případě nehody není nutno převlékání. Stačí vyměnit zástěru a jít znovu na plac. Funkční prvky navíc v podobě kapes potěší a nahradí číšnickou kasírku.

Barman ve stylové zástěře s koženými lacly

Vesta

Dámská i pánská. Odlišuje se střihem i vzhledem knoflíků. Působí elegantně. Stupeň formálnosti je závislá na dalších kusech oblečení.

Sako

Nemáte v plánu formálnímu stylu příliš ulehčovat a zároveň chcete vyzdvihnout exkluzivitu podniku? V tom případě nebude od věci sáhnout po saku, a to nejen jako součást oblečení pro číšníky.

Kalhoty

Nejlépe černé, případně šedé nebo džíny, pakliže máte méně formální brand.

Sukně

Oblíbenou součástí oděvu pro servírky jsou sukně. Ty vybírejte moudře s ohledem na délku. Rozptýlení hosté mohou být účelem, ale ne vždy si to přejí i samy servírky nebo dokonce doprovod hostů.

Číšnická kasírka

Speciální peněženka pro servírky i číšníky. Dají se uchytit na opasek. Mají různý počet kapes, což je praktické pro organizační efekt a efektivitu pracovního procesu.

Motýlek, šátek nebo kravata

Doplňky na krk, které lze perfektně sladit podle vašich přání.

Pohodlí až na prvním místě

Kromě estetických požadavků splňte svému personálu potřebné pohodlí. Budou vám vděční! Neprodyšné a škrábavé oblečení by nechtěl na sobě nosit nikdo ani chvíli, natož celou směnu. Rodinná firma Fomi tyto nároky nezlehčuje, proto oblečení pro číšníky a servírky šije z jemných, prodyšných a kvalitních materiálů.

 

Nejčastější materiály využívané na výrobu číšnických rondonů

100% bavlna. Relativně dobře saje pot, rychle schne a odolává vysokým teplotám.

Polybavlna. Ještě lepší varianta, která je oblíbená v případě kuchařských a číšnických rondonů. Směs 65% polyesteru a 35% bavlny výborně saje pot a látka je nemačkavá. Polyester se za použití nejmodernějších technologií upraví, a tím se z něj vytěží to nejvíce pozitivní.

Mikrovlákno. Jemný syntetický materiál, který je lehký jako pírko. Navíc se nemačká, takže není potřeba žehlit. Výhodou jsou nepromokavé varianty. Případné polití nápojem není problém, nápoj jen po látce steče.

Telcel. Neboli lyocell. Je to viskóza vyrobená z rozdrcených dřevěných vláken. Odolný a pevný materiál, který pomáhá odpařovat přebytek vlhkosti. Po vyprání si užijete jeho chladivý účinek. Měkký a příjemný materiál.

 

Vybíráme barvu oblečení pro číšníky a servírky

Máte svou základní brandovou barvu? Aplikujte ji na minimalistické časti oblečení personálu – například pásovou zástěru a motýlek nebo kravatu. Velkou část oděvu doporučujeme ponechat barevně neutrální – bílou, černou, šedou.

A víte, které barvy podporují apetit? Žlutá, oranžová, červená. Pokud ji ve své identitě máte, máte plus navíc. Barvu oděvu pro číšníky a servírky lze volit i s ohledem na interiér restaurace a sladit jej s designovým konceptem.

Číšník v pruhované košili a zástěře nese hamburger a pití

Další vychytávky, které vás odliší od konkurence

Aby každému vašemu zaměstnanci oděv padl jako ulitý, je nejlepší jej nechat ušít na míru. Proč? Protože košile drobné (ale přesto mírně korpulentní) servírce bude pravděpodobně délkově přesahovat.

Opačně to bude v případě vysokého a hubeného číšníka, který bude mít kalhoty jako měřené ve vodě. Výhodou je, že si navrhnete i svou oblíbenou kombinaci a zpracování. Abyste se odlišili v kulinářské džungli, nechte si například na zástěry vyšít logo vašeho podniku.  

Odeslat článek známému   Vytisknout